INSTRUCTIUNI MONTAJ


Pregatirea corespunzatoare a suprafetei de aplicare (pregatirea peretelui,tavanului..etc). Aceasta etapa este specifica pentru orice material.

 

Inainte de decorarea peretilor,  un rol important il are pregatirea suprafetei de aplicare. Nu se aplica fototapet pe o suprafata murdara, cu gauri sau umflaturi. 

Zona unde se aplica fototapetul trebuie sa fie uscata. De regula, aceasta se intampla dupa 6 saptamani de la aplicarea tencuielii. Pentru a verifica daca peretele este suficient de uscat, se acopera peretele pe o suprafata de aprox. 50 x 50 cm cu o folie lipita cu banda adeziva pentru 12 ore. Daca dupa acest timp s-a produs umiditate in spatele foliei, este necesara aerisirea incaperii inca un timp. 

Indepartati orice asperitati sau neregularitati de pe intreaga suprafata. Efectuati reparatii de umplere a gaurilor sau fisurilor, lasati sa se usuce si slefuiti pentru aobtine o suprafata neteda.
Fototapetul se aplica doar pe suprafete finisate cu glet.  Nu se aplica pe suprafete finisate cu tinci. Daca aveti tinci, se recomanda sa aplicati o amorsa si doua straturi de glet.

In cazul in care pe perete exista prize sau comutatoare pentru lumina se va opri curentul pe toata durata lucrarii, iar ramele acestora vor fi demontate de pe perete pentru ca fototapetul sa poata fi aplicat in spatele lor. Suprafata unde se aplica fototapetul trebuie sa fie fina, curata, uscata si amorsata.

Aplicarea amorsei se va face cu cel putin 24 ore inainte de efectuarea montajului. Amorsa trebuie  sa fie nediluata si de calitate.  Fototapetul se poate aplica direct peste glet (fara lavabila), daca este slefuit si amorsat corespunzator. 

Daca lavabila nu este de calitate sau peste suprafata de aplicare nu s-a aplicat o amorsa, exista riscul ca acesta se exfolieze ( sa se dezlipeasca de pe perete) la contactul cu adezivul si  fototapetul sa se dezlipeasca la imbinari si la margini . 

Pregatirea corespunzatoare a suprafetei de aplicare ( ex. perete sau tavan ) este foarte importanta si revine in responsabilitatea clientului, nu a echipei de montaj ( atunci cand se apeleaza la echipe pentru montaj). Responsabilitatea montatorilor fiind strict partea de aplicare a fototapetului.

ATENTIE!!!! In sezon rece, temperatura suprafetei de aplicare trebuie sa fie de minim 15 Grade.

Daca in timpul aplicarii fototapetului observati ca lavabila se desprinde de pe perete, trebuie sa opriti montajul deoarece dupa ce se usuca fototapetul vor aparea bule de aer in zonele unde lavabila este desprinsa de pe perete si marginile unde se imbina fasiile de fototapet se vor desprinde. Se recomanda sa se indeparteze tot stratul de lavabila de pe perete pana la glet, apoi se pregateste peretele (gletuire, slefuire, amorsare) si se aplica fototapetul direct pe glet.

WallDeco.RO nu isi asuma responsabilitatea pentru rezultatele slabe aparute din cauza pregatirii necorespunzatoare a peretelui ( ex. lavabila si alte materiale de slaba calitate) si nu raspunde de eventualele costuri pentru refacere.
   Un rol foarte important in aplicarea fototapetului il reprezinta etapa de trasare. Daca semnele trasate nu corespund cu dimensiunile fototapetului, la sfarsitul montajului este posibil sa se taie foarte mult din model sau sa ramana suprafata neacoperita.

   In fisa de montaj gasiti dimensiunile totale la care s-a realizat comanda dvs si dimensiunile pentru fiecare fasie( in cm sau mm). La comenzile personalizate se adauga o marja de toleranta de 5cm atat pe lungime cat si pe inaltime. Comparati dimensiunile modelului primit cu dimensiunile peretelui si stabilit cati cm se deplaseaza fasiile sus/jos si stanga/dreapta astfel incat modelul sa fie centrat si sa se taie surplusul de material in mod egal din toate partile.

   Latimea fasiilor poate varia de la comanda la comanda, din aceasta cauza trebuie sa verificati cu atentie dimensiunile din fisa de montaj.

   Dupa ce ati verificat dimensiunile peretelui si dimensiunile fototapetului, stabiliti cum veti incepe procesul de trasare, de la coltul din stanga spre dreapta sau de la coltul din dreapta spre stanga. Nu este o regula sa se faca intr-un anumit fel, aceasta poate sa difere de la perete la perete, recomandam sa aplicati fototapetul in acelasi sens cum ati facut trasarea.

   Este foarte important cum se aplica prima fasie, daca nu este aplicata drept, la un perete de 6..7 fasii,  la ultima fasie o sa ramaneti cu spatiu neacoperit (sus sau jos) deoarece la fototapet trebuie sa mergeti dupa model si nu mai puteti corecta erorile aparute din cauza primei fasii.

   Daca comanda dvs este formata din minim 3 fasii, este recomandat sa se inceapa aplicarea cu fasia din jumatate(fasia Nr2),apoi se va continua cu fasiile din stanga si din dreapta pana cand se formeaza imaginea completa.


  Daca se incepe aplicarea cu fasia Nr2, se masoara cu ruleta unde se termina fasia Nr1. Trebuie sa stabiliti inainte daca aplicati fasia 1 fix din colt sau treceti cativa cm peste colt. Cu ajutorul unui creion si al unui boloboc, se traseaza cateva puncte de sus pana jos unde se termina Fasia1.

Recomandam sa se traseze puncte si nu o linie continua deoarece pe modelele cu fundal alb exista riscul sa se vada aceasta linie.


La aceasta linie se pozitioneaza fasia Nr2, de la aceasta linie se incepe aplicarea. La celalalte fasii nu mai este necesar sa se trazeze linii doarece fasiile vin aplicate una langa cealalta si modelul trebuie sa se continue.  Procesul de aplicare difera in functie de materialul ales. In colet o sa gasiti fisa de instalare specifica materialului ales de dvs.


  Materialele din vinil(Lienzo, Stucco, Pitura) si cele netesute(Vello) se aplica cu adeziv.

Adezivul se aplica direct pe perete, nu pe fototapet. Pentru materialele netesute recomandam sa se foloseasca adeziv la cutie(praf) care se pregateste conform instructionilor de pe ambalaj. Pentru fototapetul din vinil recomandam adeziv gata preparat(pasta). 


   Dupa ce aveti adezivul pregatit, il intindeti cu un trafalet in zona unde doriti sa aplicati prima fasie. Recomandam ca adezivul sa fie aplicat pe o suprafata mai mare cu 10cm (stanga/dreapta) decat este fasia de fototapet pentru a ne asigura ca exista suficient adeziv la imbinarile dintre fasii. Dupa ce adezivul este intins pe zona de aplicare, se ia fasia de fototapet, se fixeaza in partea de sus si cu o perie de tapet se netezeste stanga/dreapta sus/jos pana cand toata fasia este intinsa perfect. Apoi, se poate trece si cu racleta pentru a scoate surplusul de adeziv. Daca adezivul ajunge pe suprafata fototapetului acesta se poate indeparta cu o laveta umeda. Continuati cu aplicarea fasiilor ramase pana cand imaginea este completa.

  Daca exista surplus de material de taiat trebuie sa aveti un cutter cu o lama noua si o rigla. 


Aplicarea materialului Smooth se realizeaza cu usurinta, deoarece pe spatele acestuia se ragaseste un adeziv in stare inactiva care se activeaza in contact cu apa. Acesta trebuie bagat in totalitate intr-o cada cu apa timp de 15 secunde. Apoi se scoate, se intinte pe podea cu partea alba in sus(imaginea in jos) se impatureste ( se aduce marginea din stanga si cea din dreapta la jumatate) si se lasa 1 min. Dupa aceasta perioada se desface si se fixeaza partea de sus in zona de aplicare. Apoi cu o racleta se netezeste stanga/dreapta fara a se apasa prea tare pana cand fasia este intinsa perfect. La acest material nu se foloseste peria de tapet, doar racleta. Surplusul de adeziv se indeparteaza cu o laveta umeda.

Daca fasia de fototapet nu este fixata bine, se dezlipeste si se aplica iar. Daca in anumite zone observati ca nu are suficient adeziv si nu se lipeste, puteti sa aplicati putina apa cu un pufuitor sau o pompa.

Daca nu aveti o cada unde sa bagati fasia de fototapet, o intindeti peste o folie cu partea alba in sus si cu un pufuitor sau o pompa de gradina aplicati apa pe toata suprafata, urmand ca apoi sa se impatureasca si sa se lase 1min.


Taierea surplusului de material se va face cu un cutter cu lama noua si o rigla.