Pregatirea corespunzatoare a suprafetei de aplicare (pregatirea peretelui,tavanului..etc). Aceasta etapa este specifica pentru orice material.

 

Inainte de decorarea peretilor,  un rol important il are pregatirea suprafetei de aplicare. Nu se aplica fototapet pe o suprafata murdara, cu gauri sau umflaturi. 

Daca zona unde se aplica fototapetul a fost tencuita recent, aceasta trebuie lasata minim 6 saptamani sa se usuce, dupa care se va aplica gletul.  Pentru a verifica daca zona de aplicare este suficient de uscata, se acopera peretele pe o suprafata de aprox. 50 x 50 cm cu o folie lipita cu banda adeziva pentru 12 ore. Daca dupa acest timp s-a produs umiditate in spatele foliei, este necesara aerisirea incaperii inca un timp. 

Indepartati orice asperitati sau neregularitati de pe intreaga suprafata. Efectuati reparatii de umplere a gaurilor sau fisurilor, lasati sa se usuce si slefuiti pentru aobtine o suprafata neteda.
Fototapetul se aplica doar pe suprafete finisate cu glet.  Nu se aplica pe suprafete finisate cu tinci. Daca aveti tinci, se recomanda sa aplicati o amorsa  peste tinci ca sa faca priza cu gletul, apoi doua straturi de glet de nivelare, dupa care se slefuieste si se aplica o amorsa.


In cazul in care pe perete exista prize sau comutatoare pentru lumina, se va opri curentul pe toata durata lucrarii, iar ramele acestora vor fi demontate de pe perete pentru ca fototapetul sa poata fi aplicat in spatele lor.

Suprafata unde se aplica fototapetul trebuie sa fie fina, curata, uscata si amorsata.

Aplicarea amorsei se va face cu cel putin 5 ore inainte de efectuarea montajului. Amorsa trebuie  sa fie nediluata si de calitate. Recomandam sa se foloseasca amorsa APLA care se va dilua 1:1 cu apa ( la 1L amorsa punei 1L apa). Gasiti amorsa în recipiente din material plastic, închise etanş, având capacitate de 0,75 L, 3 L,
10 L. Un recipient de 0.75L va ajunge pentru o suprafata de 10m2.


  Fototapetul se poate aplica direct peste glet (fara lavabila), daca este slefuit si amorsat corespunzator. 

Daca lavabila nu este de calitate, exista riscul ca acesta se exfolieze ( sa se dezlipeasca de pe perete) la contactul cu adezivul si  fototapetul sa se dezlipeasca la imbinari si la margini . 

Pregatirea corespunzatoare a suprafetei de aplicare ( ex. perete sau tavan ) este foarte importanta si revine in responsabilitatea clientului, nu a echipei de montaj ( atunci cand se apeleaza la echipe pentru montaj). Responsabilitatea montatorilor fiind strict partea de aplicare a fototapetului.


ATENTIE!!!! In sezon rece, temperatura suprafetei de aplicare trebuie sa fie de minim 15 Grade.

Daca in timpul aplicarii fototapetului observati ca lavabila se desprinde de pe perete, trebuie sa opriti montajul deoarece dupa ce se usuca fototapetul, vor aparea bule de aer in zonele unde lavabila este desprinsa de pe perete si marginile unde se imbina fasiile de fototapet se vor desprinde. Se recomanda sa se indeparteze tot stratul de lavabila de pe perete pana la glet, apoi se pregateste peretele (gletuire, slefuire, amorsare) si se aplica fototapetul direct pe glet.

Wall Deco nu isi asuma responsabilitatea pentru rezultatele slabe aparute din cauza pregatirii necorespunzatoare a peretelui ( ex. lavabila si alte materiale de slaba calitate) si nu raspunde de eventualele costuri pentru refacere.
   Un rol foarte important in aplicarea fototapetului il reprezinta etapa de trasare.


Daca semnele trasate nu corespund cu dimensiunile fasiilorui, la sfarsitul montajului este posibil sa se taie foarte mult din model sau sa ramana suprafata neacoperita.

In fisa de montaj gasiti dimensiunile totale la care s-a realizat comanda dvs si dimensiunile pentru fiecare fasie( in cm sau mm). La comenzile personalizate se adauga o marja de toleranta de 5cm atat pe lungime cat si pe inaltime. Comparati dimensiunile modelului primit cu dimensiunile peretelui si stabilit cati cm se deplaseaza fasiile sus/jos si stanga/dreapta astfel incat modelul sa fie centrat si sa se taie surplusul de material in mod egal din toate partile.

   Latimea fasiilor poate varia de la comanda la comanda, din aceasta cauza trebuie sa verificati cu atentie dimensiunile din fisa de montaj.

 Dupa ce ati verificat dimensiunile peretelui si dimensiunile fototapetului, stabiliti cum veti incepe procesul de trasare, de la coltul din stanga spre dreapta sau de la coltul din dreapta spre stanga. Nu este o regula sa se faca intr-un anumit fel, aceasta poate sa difere de la perete la perete, recomandam sa aplicati fototapetul in acelasi sens cum ati facut trasarea.

   Este foarte important cum se aplica prima fasie, daca nu este aplicata drept, la un perete de 6..7 fasii,  la ultima fasie o sa ramaneti cu spatiu neacoperit (sus sau jos) deoarece la fototapet trebuie sa mergeti dupa model si nu mai puteti corecta erorile aparute din cauza primei fasii.

Daca comanda dvs este formata din minim 3 fasii, este recomandat sa se inceapa aplicarea cu fasia din jumatate(fasia Nr 2),apoi se va continua cu fasiile din stanga si din dreapta pana cand se formeaza imaginea completa.

Daca se incepe aplicarea cu fasia Nr2, se masoara cu ruleta unde se termina fasia Nr1. Trebuie sa stabiliti inainte daca aplicati Fasia Nr1 fix din colt sau treceti cativa cm peste colt. Cu ajutorul unui creion si al unui boloboc, se traseaza cateva puncte de sus pana jos unde se termina Fasia1. In loc de boloboc recomandam o nivela cu laser.

Recomandam sa se traseze puncte si nu o linie continua deoarece pe modelele cu fundal alb exista riscul sa se vada aceasta linie.

La aceasta linie se pozitioneaza fasia Nr2, de la aceasta linie se incepe aplicarea. La celalalte fasii nu mai este necesar sa se trazeze linii doarece fasiile vin aplicate una langa cealalta si modelul trebuie sa se continue.


  Procesul de aplicare este indentic pentru toate materialele de la Wall Deco, diferenta se face la adezivul folosit.

Adezivul se aplica direct pe perete, nu pe fototapet. Pentru materialele netesute recomandam sa se foloseasca adeziv la cutie(praf) care se pregateste conform instructionilor de pe ambalaj. Pentru fototapetul din vinil recomandam adeziv gata preparat(pasta). 

Dupa ce aveti adezivul pregatit, il intindeti cu un trafalet in zona unde doriti sa aplicati prima fasie. Recomandam ca adezivul sa fie aplicat pe o suprafata mai mare cu 10cm (stanga/dreapta) decat este fasia de fototapet pentru a ne asigura ca exista suficient adeziv la imbinarile dintre fasii.

Dupa ce adezivul este intins pe zona de aplicare, se ia fasia de fototapet, se fixeaza in partea de sus si cu o perie de tapet se netezeste stanga/dreapta sus/jos pana cand toata fasia este intinsa perfect. Apoi, se poate trece si cu racleta pentru a scoate bulele de aer si surplusul de adeziv.

Mare atentie, fasia trebuie sa fie fixata la punctele trasate.

Racleta trebuie stearsa dupa fiecare trecere peste suprafata fototapetului. Daca adezivul ajunge pe suprafata fototapetului acesta se indeparteaza cu o laveta umeda.

Continuati cu aplicarea fasiilor ramase pana cand imaginea este completa. Surplusul de material se taie folosind un cutter cu o lama noua si o rigla. Daca aveti prize sau intrerupatoare in zona unde se aplica fototapetul, trebuie sa scoateti capacele si sa decupati cu atentie, fara sa taiati prea mult. Recomandam sa opriti lumina pe toata durata lucrarii.Lacul oferit de Wall Deco este pretabil pentru fototapet, daca acesta este aplicat corect (intins uniform), fara sa se formeze bule, sau scurgeri de pe trafalet.
Trafaletul recomandat este: trafalet de bumbac cu peri scurti de 8 mm.
Dupa amestecul celor 2 componente este necesar un timp minim de 5 minute pentru activare. Raport amestec: 1:4,5
Lacul trebuie preparat in cantitati mici. De la momentul prepararii celor 2 componente timpul de aplicare este de maxim 3 ore, apoi se intareste.
Temperatura de aplicare este intre 10 – 35 grade C.
Timpul de asteptare intre straturi este de minim 4 ore, daca nu este perfect uscat se amana aplicarea urmatorului strat pana la momentul uscarii complete.
Lacul este complet uscat dupa 3 zile de la aplicare ultimului strat. A nu se spala pana la cele 3 zile peretele.
In cele 3 zile nu trebuie efectuate lucrari ce pot genera praf ( care s-ar putea lipi si depune pe suprafata proaspat aplicata cu lac).